På blivende tænder

 

Husk vi anbefaler i har en ulykkes forsikring, som dækker tandskader.

Blivende tænder skal holde resten af livet, derfor er den korrekte behandling meget vigtig. Her kan du læse om, hvordan du skal forholde dig der hjemme. Det er eksempler på behandlinger og kan varriere alt efter hvad der præcis er sket.

Der er slået et stykke af tanden

Bløder det fra tanden eller er der smerter kontakt tandlæge eller skadestue hurtigst muligt.

Bløder det ikke fra tanden eller er der ingen smerte kan der ventes med at kontakte tandlæge til åbningstid. Hvis det afslåede stykke kan findes, opbevar det i væske (mælk eller vand). I tilfælde kan det afslåede stykke limes på igen. Kan det afslåede stykke ikke findes bruges der istedet velegnede plastmaterialer til genopbygning af tanden.

Tanden er slået løs eller skævt

Kontakt tandlæge eller skadestue hurtigst muligt. Tanden er slået ind i tandkødet eller den er blevet "for lang". Kontakt tandlæge eller skadestue hurtigst muligt.

Tanden er slået ud

Gør følgende hurtigt efter:

  • Find tanden
  • Undgå at røre ved roden
  • Skyl tanden forsigtigt i rindende koldt vand
  • Sæt tanden på plads
  • Kontakt tandlæge eller skadestue.

Hvis det ikke er muligt at sætte tanden på plads, så opbevar tanden enten i munden eller i mælk. Det er vigtigt ikke at røre roden, da det kan mindske muligheden for at tanden sætter sig fast igen. Søg derefter tandlæge eller skadestue hurtigst muligt.

Hos tandlægen vil I blive spurgt til en privatforsikring, der dækker tandskader. Dette gøres for at anmelde skaden til jeres forsikringsselskab, idet man ikke altid kan garantere, at der ikke opstår skader på den slåede tand på et senere tidspunkt. Det kan ske flere år efter skaden. Skader anmeldes på skadede blivende tænder og på de fleste skader på mælketænder.