Tandplejens tandregulering

Tandregulering

Hver gang barnet er til undersøgelse vurderer vi tændernes frembrud og tandstilling.

Det år pigerne fylder 10 år og drengene 11 år undersøges de af egen tandlæge/tandplejer med henblik på, om de skal undersøges af vores specialtandlæge.

Du får besked om resultatet af undersøgelsen. Hvis specialtandlægen vurderer, at behandling kan tilbydes, bliver både du og dit barn indbudt til et møde, hvor vi taler om behov og behandlingsmuligheder.

Det er dig og dit barn, der selv bestemmer, om I vil sige ja til behandlingen.

Tandregulering

Der kan være flere grunde til, at tandlægen foreslår, at du skal have en bøjle på tænderne. Der er forskellige faste og aftagelige bøjler, som kan bruges til at rette tænderne.

Hvorfor får man en bøjle?

Der kan være flere grunde til, at tandlægen foreslår, at du skal have en bøjle. Det kan være tænder, der ikke kan tygge ordentligt mod hinanden, eller hvis du f.eks. har så stort et overbid, at der er risiko for, at du slår dem i stykker, hvis du falder.

Nogle gange kan tandlægen se, at du vil udvikle dig sådan, at dine tænder ikke kan fungere tilfredsstillende, når du er udvokset. Det kan måske rettes tidligt med en bøjle, som gør, at udviklingen påvirkes, og du slipper for en meget stor behandling senere i livet.

Du kan ikke få rettet tænder, hvis det ikke har betydning for en god funktion. Udelukkende kosmetisk behandling er ikke en del af Tandplejens tilbud.

Gør det ondt at få bøjle på?

Det kan godt stramme lidt i tænderne, når du får bøjlen, men som regel bliver det bedre i løbet af et par dage. Nogle gange kommer det til at stikke lidt i kinden, og så skal du bare komme, så vi kan hjælpe dig.

Heldigvis bliver de materialer, tandlægen bruger, bedre og bedre, så det gør ikke så ondt, som den gang dine forældre måske fik bøjler på for mange år siden.

Hvor lang tid skal jeg gå med bøjle?

Det afhænger naturligvis af behandlingen, og du kan spørge tandlægen, hvor lang tid, du kan forvente, det tager. Nogle gange går det lidt hurtigere end forventet, andre gange varer det lidt længere, før både du og tandlægen er tilfredse med resultatet.

Elastikker

Elastikker skal flytte på tænderne, så du kommer til at bide rigtigt sammen. Du får dine tænder til at flytte sig hurtigst og bedst ved at bruge elastikkerne, som vi anbefaler dig.

Det er vigtigt, du sætter dem på, som vi har vist dig.

Elastikkerne skal enten bruges:

Hele døgnet, og du må kun tage dem af, når du børster tænder (du må gerne spise med dem på).

Du skal kun have elastikker på om natten.

Elastikkerne skal skiftes en gang i døgnet og du skal altid have dem på dig.

Pjecer

Fast bøjle

Aftagelig bøjle

Tillykke med dit nye smil