Faglige og administrative retningslinjer for tandpleje 0-21 år i privat praksis
Tandplejen tilrettelægges i henhold til bestemmelserne i Sundhedsloven, Bekendtgørelse om kommunal tandpleje, Sundhedsstyrelsens retningslinjer for kommunal tandpleje samt Overenskomst for Børne- og Ungdomstandpleje.
Ved valg af privat praksis gælder det samlede tandplejetilbud for barnet/den unge, dvs. almen tandpleje og tandregulering (jf. tandplejebekendtgørelsens §3 stk. 3, §4 stk. 1).
- For de 0 - 15 årige, er der 35 % egenbetaling på almindelige tandplejeydelser. Tønder Kommunale Tandpleje afholder de resterende 65 %.
- For de 16 - 21 årige (født efter 31. december 2003) er der 100 % kommunal betaling på almindelige tandplejeydelser.
Det er herudover muligt, at tilkøbe ydelser, som ligger uden for det kommunale tandplejetilbud. Se afsnittet om tilkøbsydelser.
For de 16 - 21 årige yder Tandplejen ikke tilskud ved udeblivelser.
Der skal være indgået en behandlingsaftale mellem Tønder Kommunale Tandpleje og den privat praktiserende tandlæge/tandplejer, før den privatpraktiserende tandlæge /tandplejer kan overtage behandlingen af de 0-21 årige (født efter 31. december 2003).
Det skyldes at kommunen har en myndighedsforpligtelse over for børn, jf. sundhedsloven. Denne myndighedsforpligtelse kan kun varetages når der foreligger en behandlingsaftale.
Ved valg af privatpraktiserende tandplejer skal den unge også vælge en privatpraktiserende tandlæge til at varetage behandlinger, der ligger uden for tandplejerens virksomhedsområde.
I Tønder Kommune er det besluttet, at det først er muligt efter ét år efter seneste behandlerskift, at skifte til ny behandler.
Den private tandlæge/tandplejer får tilsendt behandlingsaftale til underskrift, som underskrives og returneres via sikker post/EDI. Herefter overtager den valgte behandler det samlede tandplejetilbud for barnet/den unge, det vil sige almen tandpleje og tandregulering jf. gældende regler og lovgivning.
Privatpraktiserende tandlæge/tandplejer, der tager en patient i behandling, uden der foreligger en aftale med Tønder Kommune, kan ikke forvente honorering.
Opkrævning af egenbetaling fra patienten påhviler den behandlende tandlæge/tandplejer. Det er den private tandlæge/tandplejers opgave at orientere patient/forældre om egenbetalingen.
Vigtigt
Hvis du er under 22 år og du skifter fra én privatpraktiserende tandlæge til en ny privatpraktiserende tandlæge, skal den kommunale tandpleje have besked.
Det er fordi, vi skal oprette en behandlingsaftale med din nye tandlæge.
Inden du kan begynde undersøgelse eller behandling, skal aftalen være underskrevet af din nye tandlæge.
Alle ydelser, der er omfattet af den til enhver tid gældende BUT-overenskomst.
Almindelig fyldningsterapi accepteres af Tønder Kommune uden forhåndsgodkendelse. Overstiger overslaget 3.000 kr. skal det forhåndsgodkendes.
Øvrige behandlingsforslag (herunder tandregulering og andre kostbare behandlingsydelser) uden for overenskomsten skal godkendes Tønder Kommune/overtandlægen. Disse behandlingsoverslag sendes skriftligt til tandplejens e-mail (sikker post/EDI).
Tønder Kommune er ikke forpligtet til at betale ydelser uden for overenskomsten, medmindre de er forhåndsgodkendte.
Patienter, som ønsker en behandling, som ligger uden for det kommunalt fastsatte serviceniveau, eller en behandling, som ikke kan godkendes af Tønder Kommune/overtandlægen, har mulighed for at tilkøbe disse ydelser som egenbetaling.
Alle tilkøbsydelser forudsætter aftale om betaling mellem patient og tandlæge/tandplejer.
Eksempler på tilkøbsydelser er plast anvendt på æstetisk indikation og tandregulering der ligger uden for retningslinjer for ortodontisk behandling, som er angivet i Bekendtgørelse om tandpleje. Her gælder også, at al for- og efterbehandling i forbindelse med ortodontisk behandling uden for Sundhedsstyrelsens retningslinjer (for eksempel ekstraktioner, udbygning med plast) står for egen regning.
Undersøgelse uden for de fagligt fastlagte intervaller vil ligeledes blive betragtet som en tilkøbsydelse, som skal betales af patienten.
Den private tandlæge er forpligtet til at levere samme serviceniveau som Tønder Kommunale Tandpleje. Det er politisk besluttet, at Tønder Kommunes intervaller for statusundersøgelse er mellem 12 - 18 måneder. Det betyder, at børn, som behandles af privatpraktiserende tandlæge også skal indkaldes med 12 - 18 måneders interval mellem statusundersøgelser. Indkaldelse med kortere interval kan kun ske, hvis odontologiske forhold nødvendiggør dette.
Tandplejen gør opmærksom på, at de som tandlæge gennem fritvalgsordningen overtager ansvaret for at der tilbydes tandpleje i overensstemmelse med gældende lovgivning og regler for børn og unge tandpleje.
Er patienten udeblevet mere end to gange i træk, kontaktes Tandplejen jf. Overenskomstens §6 stk. 3. Tandplejen vil herefter qua sin myndighedsforpligtelse kontakte familien/patienten, med henblik på at få patienten til at genoptage sin tandpleje Der gøres opmærksom på, at den private tandlæge/tandplejer har skærpet indberetningspligt jf. servicelovens §153. Dette er gældende indtil barnet fylder 18 år.
Den behandlende tandlæge /tandplejer er ansvarlig for, at den unge informeres om, at det kommunale tandplejetilbud ophører ved 22 år, og at den fremtidige tandpleje overgår til sygesikringstandplejen.
Agenesi patienter
Alle agenesi patienter skal være henvist til ortodontist før patienten fylder 18 år med henblik på henvisning til Den Regionale Tandpleje til vurdering af protetisk erstatning.
Ortodontisk vurdering 0-15 årige
Vurdering af tandstilling indgår i det normale tandeftersyn. Alle piger i 5. klasse og drenge i 6. klasse skal vurderes med henblik på behov for tandregulering. Vurderes det, at der er behov herfor, eller er der tvivl om behov for tandregulering, henvises til privat ortodontist med henblik på visitation. Patienten kan ikke modtage tilskud fra Tandplejen til tandregulering medmindre den private tandlæge har henvist til visitation.
Hvis der ud fra Sundhedsstyrelsens retningslinjer kan tilbydes ortodontisk behandling, kan denne først igangsættes efter godkendelse af behandlingsoverslag fra Tønder Kommune/overtandlægen. Den kommunale tandpleje kan også foretage en sundhedsfaglig vurdering og på denne baggrund visitere barnet/den unge til ydelsen og indkalde barnet/den unge til en klinisk undersøgelse.
Patientens andel ved tandregulering
Patienten kan maks. få refunderet 65% af det beløb, som en tilsvarende behandling ville koste i den kommunale tandpleje. Det resterende beløb er egenbetaling.
Ortodontisk vurdering 16-21 årige
Alle børn, som tidligere er blevet behandlet i kommunal regi, er som udgangspunkt på dette tidspunkt blevet visiteret til tandreguleringsbehandling (plus eller minus). I enkelte tilfælde kan tandstillingen udvikle sig, så revistering er nødvendig. Hvis der ud fra Sundhedsstyrelsens retningslinjer kan tilbydes ortodontisk behandling, kan denne først igangsættes efter godkendelse af behandlingsoverslag af Tønder Kommune/overtandlægen.
Den kommunale tandpleje kan også foretage en sundhedsfaglig vurdering og på denne baggrund visitere barnet/den unge til ydelsen og indkalde barnet/den unge til en klinisk undersøgelse.
Patientens andel ved tandregulering
Patienten kan maks. få betalt det beløb, som en tilsvarende behandling ville koste i den kommunale tandpleje. Det resterende beløb er egenbetaling.
OBS
Er patienten tidligere blevet visiteret til –B (minus behandling) i kommunen, men privatpraktiserende specialtandlæge nu vurderer patienten til +B (plus behandling), kan den kommunale tandpleje indkalde patienten til en ny vurdering. Vurderer kommunen stadig –B kan behandlingen ikke få kommunal tilskud, men skal selvfinansieres.
Hvis patient er påbegyndt tandreguleringsbehandling og ønsker at benytte fritvalg
Patienten skal som udgangspunkt færdigbehandles i det regi, hvor behandlingen er påbegyndt. Dette for at, sikre kontinuitet og faglig sammenhæng i behandlingsforløbet.
Patienten kan dog godt skifte mellem kommunal og privat praksis imellem interceptiv behandling (for eksempel pladebehandling) og hvis der senere skal fast apparatur på.
Hvis patient skal starte op på tandreguleringsbehandling, hvor apparaturet endnu ikke er fremstillet og ønsker at benytte fritvalg
Patient kan overføres som fritvalgspatient til privat praksis, eller tilbage til den kommunale tandpleje. Tilskud til tandreguleringsbehandling er efter behandlingsoverslag er modtaget/godkendt, som beskrevet i ovenstående.
Hvis patient som står som observation til tandreguleringsbehandling og ønsker at benytte fritvalg
Patienten kan overføres som fritvalgspatient til privat praksis. Det er den private tandlæge som patienten har valgt, der har ansvaret for at kontrollere tandstillingen og bidforhold ved regelmæssige undersøgelser. Ved eventuelt behov for tandregulering ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, er tilskud til tandreguleringsbehandling, som beskrevet ovenfor.
Hvis patient er i retentionsforløb i den kommunale tandpleje og ønsker at benytte fritvalg
Patienten kan overføres som fritvalgspatient i forhold til almindelig tandbehandling, men skal fortsætte tandreguleringskontroller i den kommunale tandpleje efter seponering af fast apparatur.
Hvis patient er i retentionsforløb hos privatpraktiserende specialtandlæge og ønsker skift til kommunal tandpleje
Patienten kan overføres tilbage til den kommunale tandpleje i forhold til almindelig tandbehandling, men skal fortsætte tandreguleringskontroller hos den privatpraktiserende specialtandlæge efter seponering af fast apparatur.
Hvis patienten skal have ortokirurgisk behandling og ønsker at benytte fritvalg:
Patienten må overføres som fritvalgspatient, hvis patienten står som +B til en ortokirurgisk behandling.